Ravintoloissa saa usein eteensä taivaallista voita ja tuoretta leipää. Rakastan tätä makuparia ja aloin tutkia, että miten tällainen ”ravintolatason” voi tehdään. Kävi ilmi, että vaahdotettua voita on tosi simppeliä tehdä itse ja se ei sisällä mitään muuta kuin… voita! 😳 Salaisuus onkin siinä, että osa voista ruskistetaan, jolloin mausta tulee ihanan karamellinen.
Vaahdotetun voin ja tuoreen patongin yhdistelmä on lyömätön. Lupaan, että tuut rakastamaan näitä!
🥖Patongit (alkuperäinen ohje: ruokajakoti.fi)
3 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia tai sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
2. Lisää kuivahiiva, suola, siirappi ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita voimakkaasti.
3. Lisää loppu vehnäjauho. Sekoita voimakkaasti kunnes taikinaan muodostuu sitkoa. Taikina saa jäädä tahmeaksi.
4. Peitä kulho liinalla. Anna taikinan kohota noin kolminkertaiseksi (n.1,5h)
5. Ripottele pöydälle jauhoja. Nostele taikina kahdeksi pötkyläksi jauhojen päälle.
6. Venytä paloja varovasti suorakaiteen muotoisiksi tangoiksi. Kierrä tankoja muutaman kerran. Siirrä ne pellille leivinpaperin päälle.
7. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen, kohota patonkeja tällä välin liinan alla.
8. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia, kunnes patongit ovat kauniin ruskeita.
🧈 Vaahdotettu voi
200 g voita
1. Ruskista 100g voita kattilassa. Sekoittele, ettei voi pala. Voi on valmista, kun se alkaa tuoksua makealta ja muuttuu meripihkan väriseksi. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä.
2. Anna toisen puolikkaan voista (100g) olla huoneenlämmössä. Kun ruskistettu voi on jäähtynyt, vatkaa huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella sen joukkoon. Kun jaksaa hetken vatkailla, voista tulee ihanan kuohkeaa.
3. Levitä tuoreen leivän päälle ja nauti!
Vaahdotettu voi säilyy huoneenlämmössä useampia päiviä. Rakennetta pystyy muokkaamaan lisäämällä tai vähentämällä huoneenlämpöisen voin määrää.
Kommentit
Lähetä kommentti